Praznik rakije u Senti

PinterestFacebookTwitterShare

Na 11. međunarodnom „Nikoljdanskom festivalu rakije” u Senti specijalni žiri ocenio je 358 dospelih uzoraka i za više od polovinu rakija dodelio medalje.


Završna smotra ovog festivala priređuje se u subotu, 17. decembra u 10 časova, ispred i u Gradskoj kući u Senti.

Udruženje poljoprivrednika i red vitezova rakije iz Sente kao organizatori su izuzetno zadovoljni odzivom, uglavnom malih proizvođača rakije, i obavljenom poslu.

Mikloš Nađ, jedan od organizatora, za „AgroServis” kaže:

– Ocenjivačka komisija, sastavljena od eksperata iz Mađarske, Slovačke i naše zemlje, imala je težak posao, jer je prispelo preko četrdeset vrsta rakija. Ponovo je najbrojnija šljivovica sa 58 uzoraka, kajsija 51, dunja 34, jabuka 32, kruška 28 i posebno viljamovka 10 – kaže Mikloš Nađ i tvrdi da je šteta što se u odmeravanju kvaliteta nisu pojavile i veće kompanije.

U svojoj zbirnoj oceni komisija je istakla da su kvalitet i broj uzoraka na višem nivou nego lane i da mali proizvođači imaju čime da se pohvale.

Velika degustacija rakije počeće nakon osvećenja zastave vitezova rakije i uručenja medalja, a svoje proizvode ponudiće pored domaćih i proizvođači iz Slovačke, Mađarske i Rumunije.

Festival će ostati i zapamćen po 37 različitih vrsta odležanih rakija za koje će već iduće godine, kako kažu, pronaći i takmičarski naziv.