EPCG uvodi strujomere za ukidanje krađe struje

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Crne Gore namerava do druge polovine 2014. godine da 175.000 starih strujomera zameni novim elektronskim brojilima.


Radi se o takozvanim “pametnim” uređajima, sa kojih se praktično iz kancelarije očitava mesečna potrošnja struje.

Elektronske će biti i “makaze” za građane koji ne izmiruju redovno račune za struju, a oni koji neovlašćeno troše energiju mogu da zaborave na krađu.

„Osnovni cilj je da smanjimo gubitke u elektromreži, poboljšamo naplatu i nivo usluga“, izjavio je izvršni direktor EPCG, Enriko Malerba.

Projekat unapređenja sistema merenja potrošnje u distribuciji električne energije, koji je jedna od glavnih obaveza italijanskog menadžmenta u Elektroprivredi, kasni skoro dve godine, ali iz EPCG je najavljeno da će u četvrtak biti ugrađeno prvo savremeno brojilo.

Najviše brojila u centralnom delu


Prvi korak je da Podgorica dobije hiljadu novih strujomera.

Nekoliko hiljada potrošača je dobilo brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje u ranijem probnom projektu EPCG.

Ukupna vrednost novog projekta je 43,5 miliona eura, od čega je 35 miliona kredita EPCG ugovorila sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoju (EBRD) dok je ostatak direktno učešće kompanije. Rok otplate kredita je devet godina, a nije saopštena kamatna stopa.

Najviše takozvanih “pametnih” strujomera od ukupno 175.000 dobiće centralni deo države, u primorskim opštinama biće ugrađeno 48.000 i 16.000 u severnom delu Crne Gore. Obuhvaćeno je više od polovine potrošača u Crnoj Gori, koje čine domaćinstva i mala i srednja preduzeća.