Amerikanci ulažu u srpska nalazišta bakra

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici američke rudarske kompanije „Freeport McMoRan“ u razgovoru sa rukovodstvom Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (RTB) potvrdili su interesovanje za istraživanje basenskih ležišta, kao i da spremaju konkretnu ponudu za saradnju, objavljeno je na sajtu RTB „Bor“.
 
– Da je američka rudarska kompanija „Freeport McMoRan“ (bivši „Phepls Dodge“) više nego zainteresovana da sa RTB investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u okviru postojećih basenskih eksploatacionih polja i to primenom metode koja daje pouzdane rezultate na dubinama preko dva kilometra, potvrdio je predsednik „Freeport“ korporacije Richard Leveille – navedeno je na sajtu RTB.
 
Leveille je, na sastanku održanom 8. decembra, u razgovoru sa direktorom kombinata, Blagojem Spaskovskim, rekao da će do kraja ove godine „Freeport“ poslati menadžmentu inicijalnu ponudu za saradnju, a spreman je i da za basenske stručnjake do kraja januara naredne godine organizuje posetu rudniku „Henderson“ u Koloradu gde se eksploatacija obavlja blok-kejving metodom.
 
– Borski region ima dugu i bogatu istoriju proizvodnje bakra i ubeđen sam da će budućnost saradnje sa RTB biti pođednako svetla za obe kompanije. Ako se otvoreno pristupi geologiji, mudro upotrebe ovdašnji ljudski resursi i primeni moderna tehnologija, to će se svakako, uz malo sreće i desiti – kazao je Leveille.
 
Direktor RTB „Bor“ Blagoje Spaskovski ocenio je da je „u ovom trenutnku veoma važno da su za kombinat bakra počeli da se interesuju veliki rudnici“.
 
On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ova američka kompanija, od svih rudnika u svetu, za saradnju odabrala upravo srpski RTB Bor.
 
– Reč je o saradnji koju doskora nismo mogli ni da sanjamo, jer je reč o istraživanju ispod registrovanog nivoa, odnosno overenih rezervi. U Jami će, recimo, biti istraživano ispod 700 metara, u „Čoka Marinu“ ispod donje kote rude, a u Krivelju ispod kote od 100 metara – rekao je Spaskovski uz objašnjenje da će se istraživanje rudnih nalazišta vršiti i tamo gde je RTB obustavio eksploataciju.