Piletina i jaja iz BiH na tržištu Evropske unije

PinterestFacebookTwitterShare

BiH bi početkom naredne jeseni trebalo da počne da izvozi jaja i piletinu na tržište Evropske unije, čime će biti napravljen iskorak u mogućnosti plasiranja proizvoda životinjskog porekla iz BiH u EU.
 
Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ u Banjaluci, kazao je da je evropska inspekcija (FIO) najavila da će 23. januara doći u BiH kako bi izvršila proveru sistema za proizvodnju jaja i živinskog mesa, kao i laboratorija u BiH. Nedić je objasnio da bi, uz pozitivan ishod kompletne kontrolne procedure naših proizvodnih i inspekcijskih sistema, BiH mogla da očekuje ukidanje izvozne barijere za te artikle prema EU.
 
„Procedurom je predviđeno da ukoliko izveštaj inspekcije bude povoljan bude prosleđen Evropskoj komisiji, koja bi trebalo da stavi BiH na listu zemalja iz koje se mogu uvoziti meso živinskog porekla i jaja u EU“, objasnio je Nedić.
 
On je precizirao da će nakon toga BiH kandidovati potencijalne izvoznike koji ispunjavaju uslove za izvoz na tržišta EU, a Evropska komisija će po automatizmu usvojiti i prosleđenu listu izvoznika, što bi i bio zvaničan početak mogućnosti izvoza. On je objasnio da je za Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ ovakav izvozni iskorak veoma važan za dobijanje dozvole za izvoz jaja i mesa i da ovaj institut odranije ispunjava ključne uslove da postane eio kontrolnog lanca mesa i jaja za izvoz u EU.
 
Desimir Živanić, predsednik Udruženja živinara RS i vlasnik „Živanić DS“, peradarske firme koja proizvodi 4.000 tona živinskog mesa godišnje, uprkos sumnji da će BiH brzo dobiti izvozne dozvole, ocenio je da bi mogućnost izlaska na evropska tržišta značio veliki pozitivan preokret za domaće živinare.
 
„Mi smo trenutno u takvoj poziciji da i kada proizvedemo viškove, nemamo ih kome izvesti“, rekao je Živanić.
 
On je objasnio da bi za proizvođače živinskog mesa od velikog značaja bilo otvaranje mogućnosti za izvoz iskoštenog bataka i filea, koji zbog više cene nemaju značajnu prođu na domaćem tržištu, dok za ovim proizvodima vlada ogromna potražnja u EU.
 
„Mi bismo bili konkurentni na tržištima EU zbog činjenice da nam je cena dva do tri puta niža od cena po kojima oni plaćaju pileće meso“, rekao je Živanić.
 
On je ocenio da što se tiče proizvođača živinskog mesa ne postoji bojazan da neće ispuniti neki od standarda za izvoz na evropska tržišta.
 
„Nama je neophodna veća podrška države i izuzetno nam je važno da dobijemo izvozne sertifikate, jer bismo na taj način napravili veliki zamah u proizvodnji“, objasnio je Živanić.