OEBS odabrao „ličnosti godine“ u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Misija OEBS-a u Srbiji za „ličnosti godine“ proglasila zaštitnika građana, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i poverenika za informacije od javnog značaja.
 
Nagrade su uručene poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću i zaštitniku građana Saši Jankoviću.

„Kao i do sada primenjivaćemo nultu toleranciju na diskriminaciju“, rekla je poverenica Petrušić i dodala da je nagrada koju joj je OEBS uručio još više podstiče i obavezuje. Petrušićeva je nagradu dobila za doprinos u sprečavanju diskriminacije, zaštiti jednakosti svih građana i promociji antidiskriminacionih zakona.

Rodoljub Šabić je, na ceremoniji uručivanja nagrada u Skupštini grada, kazao da mu je čast što je nagradu dobio od OEBS-a i zahvalio saradnicima i ljudima koji su insistirali na tome da budu „građani, a ne podanici“. OEBS je u saopštenju naveo da je Šabić nagradu dobio za dugogodišnji doprinos u obezbeđivanju transparentnosti rada javnih institucija u skladu za Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Zaštitnik građana Saša Janković je poručio da previše građana još nije u mogućnosti da ostvari svoja prava i izrazio nadu da će krug ljudi koji će moći da ih ostvare iz godine u godinu biti sve širi. Nagrada Jankoviću je dodeljena zbog njegove posvećenosti zaštiti prava građana, kao i kontroli rada javnih organa i institucija u obavljanju obaveza u skladu sa zakonom.

„Da bi demokratija bila zaokružena nije dovoljna samo podrška građana, već i odgovornost vlasti i pravo učešća građana. Važan rad koji obavljaju vaše kancelarije obuhvata ove ideje, doprinoseći na odlučan način svakodnevnom životu građana“, rekao je, uoči dodeljivanja nagrada, šef misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos.

„Vreme je da se odlična služba naših pobednika prema građanima prepozna, kao i njihov doprinos na polju ljudskih prava i jednakosti i učešća u procesu demokratije“, poručio je Kipreos.

Svečanosti dodele nagrada prisustvovali su, između ostalih, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, članovi diplomatskog kora, princ Aleksandar Karađorđević i veliki broj ličnosti iz javnog života.