BiH: Nafta pod ruskom kontrolom?

PinterestFacebookTwitterShare

Najava turske kompanije “Turkoil” i austrijskog OMV-a da uskoro napuštaju milionske poslove u BiH zaoštrila je odnos ruskih i turskih kompanija oko tržišta nafte i naftnih derivata na području cele BiH.
 
O mogućim naslednicima već se spekuliše, a interesovanje su navodno već pokazale dve kompanije. I to ruska i malezijska, čiji je vlasnik turski milioner. Naravno, Rusi su u prednosti jer već imaju jaku bazu u Republici Srpskoj, pa im ne bi bilo teško da se prošire i na Federaciju BiH i tako pokriju celu Bosnu.
 
Ali ovde je pitanje i koje će ruske kompanije preuzeti tržište Federacije BiH. Pošto su iz ruske kompanije “Zarubežnjeft”, koja je vlasnik naftne industrije RS, najavili agresivno širenje i na tržište Federacije BiH, pa navodno kupili zemljište u Sarajevu za gradnju prve benzinske pumpe, interes za tržište pokazala je još jedna kompanija iz Rusije.
 
Kako se nezvanično priča u ekonomskim krugovima u BiH, kao najveći kandidat za kupca 28 benzinskih pumpi OMV-a u BiH spominje se “Lukoil”, druga po veličini naftna kompanija u Rusiji, koja je već jednom bila na tržištu Bosne i Hercegovine, sa kog se neslavno povukla.
 
Što se tiče OMV-a, ovaj gigant u Pločama ima zakupljene terminale, veličine 10.000 metara kubnih, a u narednih nekoliko dana biće jasno da li je “Lukoil” zainteresovan i za njih. Među naftašima u BiH se priča da je OMV na svojim pumpama imao najbolji promet među distributerima, ali je, istovremeno, njegov profit po jednoj pumpi u BiH bio dvostruko manji nego u Sloveniji. Zbog toga će se Austrijanci sigurno povući, a posao ostaviti firmi sličnog kalibra.