Širak osuđen na dve godine uslovno

PinterestFacebookTwitterShare

Bivši francuski predsednik Žak Širak proglašen je danas krivim za proneveru javnog novca i uslovno je osuđen na dve godine zatvora.

 
Presudom pariskog suda, Širak je postao prvi osuđeni francuski predsednik, nakon nacističkog saradnika, maršala Filipa Petena 1945, javljaju svetske agencije.
 
Sudija je 79-godišnjeg Širaka, koji je na funkciji predsjednika bio od 1995. do 2007, proglasio krivim za proneveru javnog novca i zloupotrebu poverenja. Širak je osuđen za trošenje novca poreskih obveznika na fiktivno zapošljavanje 21 pripadnika svoje stranke u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. U to vreme, Širak je radio na stvaranju nove stranke desnog centra sa kojom je pobedio na izborima.
 
Širak nije prisustvovao suđenju od 5. do 23. septembra, kao ni izricanju presude, zbog „ozbiljnih“ i „neizlečivih“ neuroloških smetnji. Za dela koja mu se stavljaju na teret mogao je da dobije kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 evra.
 
Bivši francuski predsednik imao je imunitet do 2007, kada mu je istekao predsednički mandat.
 
Grad Pariz odustao je od građanske parnice u okviru dogovora sa Širakom i njegovom strankom kojim je grad dobio odštetu od 2,2 miliona evra.