OPEK povećava izvoz nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučile su juče da povećaju izvoz, uprkos neizvesnosti koja vlada u globalnoj ekonomiji.
 
Analitičari navode da će nova formalna izvozna kvota od 30 miliona barela dnevno imati mali uticaj na cene nafte u svetu, pošto su članice kartela već skoro dostigle taj nivo zahvaljujući samoinicijativnim povećanjima, preneo je CNN.
 
OPEK-ova prethodna izvozna kvota, određena 2008. godine, bila je na nivou od 25 miliona barela dnevno.
 
Svet trenutno proizvodi 88 miliona barela nafte na dan, prema podacima američke službe za energetske informacije. Manjak proizvodnje nastao usled situacije u Libiji nadoknadila je Saudijska Arabija, koja je povećala proizvodnju, iako se sa tim nisu slagale ostale članice OPEK-a.
 
Jučerašnjim dogovorom zaključena je godišnja konferencija naftnog kartela u Beču. Saudijci će moći da zadrže sadašnji nivo proizvodnje, iako se Libija vratila na tržište, dok je i Irak povećao izvoz “crnog zlata”.
 
OPEK u saopštenju objavljenom na svom veb sajtu navodi da će članice, u slučaju potrebe, ponovo smanjiti proizvodnju, da bi se postigli “tržišna ravnoteža i razuman nivo cena”.
 
Neimenovani izvori rekli su da bi Saudijci i još neke zemlje Persijskog zaliva želeli da se cena nafte spusti na nivo od oko 80 dolara za barel, jer bi to podstaklo globalni ekonomski rast.