Katastrofe u 2011. koštaju svetsku ekonomiju 350 mlrd dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Katastrofe u svetu, prirodne ili one izazvane ljudskim faktorom, naneće ove godine štetu svetskoj ekonomiji od 350 milijardi dolara, odnosno 270 milijardi evra.

Prema preliminarnim procenama švajcarske reosiguravajuće kompanije „Swiss Re“, ukupni gubici za svetske osiguravajuće kompanije, proistekli iz katastrofa, dostići će ove godine 108 milijardi dolara, što je više nego dvostruko iznad cifre od 48 milijardi dolara iz 2010. i druga je po veličini šteta do sada. Prošlogodišnja šteta od katastrofa iznosila je 226 milijardi dolara, prenela je agencija AFP.
 
„Ova godina bi bila najskuplja do sada za osiguravajući sektor da je Japan bio u potpunosti osiguran“, ukazao je „Swiss Re“, misleći na zemljotres u Japanu i cunami koji su u martu pogodili tu zemlju i katastrofu u atomskoj elektrani „Fukušima“.
 
„Povrh ljudskih gubitaka, društva se suočavaju sa ogromnim finansijkim gubicima koje moraju nadoknaditi ili korporacije, humanitarne organizacije ili vlade i, na kraju, poreski obveznici“, ukazao je glavni ekonomista „Swiss Re“ Kurt Karl.
 
Zemljotres u Japanu koštao je osiguravajuće kompanije oko 35 milijardi dolara, mada je ukupna šteta procenjena na blizu 210 milijardi dolara. Ukupni gubici koje je pričinio zemljotres na Novom Zelandu u februaru dostižu 15 milijardi dolara, što su uglavnom pokrile osiguravajuć kompanije. Sem zemljotresa u Japanu i na Novom Zelandu, velike poplave na Tajlandu i u Australiji koštale su ove godine osiguravajuće kompanije više od 10 milijardi dolara. Osiguravajući sektor je platio gotovo 14 milijardi dolara za nadoknadu štete koju su pričinila dva tornada u SAD i blizu pet milijardi dolara za nadoknadu gubitaka posle uragana „Irena“.
 
Najskuplja godina za osiguravajući sektor bila je 2005. kada je uragan „Katrina“ pogodio SAD koji je, uz druge katastrofe, koštao osiguravajuću undustriju 123 milijarde dolara.
 
„Swiss Re“ je ukazao da je u periodu od 11 meseci ove godine u katastrofama izgubilo život više od 30.000 ljudi, većinom u Japanu. Kompanija podseća da je osiguranje od zemljotresa još uvek na niskom nivou, čak i u pojedinim industrijalizovanim zemljama s velikim seizmičkim rizikom, kao što je Japan.