Ćirić: Američke kompanije spremne da ulože 600 mil dolara

PinterestFacebookTwitterShare

 Američke kompanije spremne su da ulože oko 600 miliona dolara u različite projekte u Srbiji, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Međutim, kako kaže, te kompanije očekuju da ih OPIK, institucija koja se bavi finansiranjem i osiguranjem izvoza delimično pomogne.
 
Ministar je najavio i dolazak američke kompanije NCR, koja je jedna od najvećih svetskih proizvođača bankomata i da je dogovorena investicija koja bi trebalo da se realizuje krajem februara ili početkom marta.
 
„Tada bi trebalo da počnu poslovanje u Srbiji sa oko 300 ljudi, a raduje me što će najveći broj tih ljudi biti inžinjeri i to će biti centar za Evropu, severnu Afriku i Bliski istok. Dolaskom takvih kompanija sprečava se odliv mozgova iz Srbije“, kazao je Ćirić.
 
On je rekao i da je održan poslovni forum sa tridesetak američkih kompanija, među kojima su bili i predstavnici Motorole i Boinga, a za danas je u Čikagu predviđeno održavanje investicione konferencije i predstavljanje Srbije kao investicione destinacije.
 
Ministar je novinare obavestio da je srpska delegacija imala i sastanak u Američkoj privrednoj komori, gde je dogovoreno da jedna njihova delegacija poseti Srbiju sledeće godine.
 
„Imali smo sastanke i oko našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji i pregovori su došli do pozicije da je ostalo da se usaglasi sve sa Ukrajinom i SAD. Mislim da sa njihove strane postoji dobra volja“ , naglasio je ministar ekonomije Srbije i dodao da je s američkim sagovornicima bilo reči o sporazumu o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.