Tadić i Đilas obišli radove na obilaznici oko Beograda

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Srbije Boris Tadić je zajedno sa gradonačelnikom beograda Draganom Đilasom obišao radove na obilaznici oko Beograda, na petlji Batajnica.
 
Foto: Tanjug
 
„Naš cilj je da to bude autoput punog profila. Do sada smo ostvarili ‘polu profil’, a od 2013. godine radiće se i na drugoj traci“, rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, ova obilaznica će omogućiti značano rasterećenje saobraćaja, kako u Beogradu tako i u Srbiji, a time će biti obezbeđeni i bolji uslovi za nove investitore. Kako je istakao, obilaznica će omogućiti da kamioni i vozila u tranzitu zaobilaze centar Beograda.
 
„Saobraćaj u Beogradu i kroz Srbiju će sa tim investicijama biti mnogo bolji i bićemo mnogo bolja zona za investicije, što treba na kraju da rezultira i boljim životnim standardom građana“, kazao je Tadić.
 
„Mi imamo jasnu zamisao o tome kako bi Srbija trebala da izgleda u narednih deset godina kada je reč o infrastrukturi i reindustrijalizaciji. Imamo jasnu zamisao i kada je reč o političkom procesu koji bi to trebalo da obezbedi. Ono što, međutim, ne možemo da predvidimo, kako će svet da izađe na kraj sa ekonomskom krizom“, rekao je Tadić.
 
U okviru projekta petlje Batajnica predviđena su dva vijadukta približne dužine od po 1,5 kilometara, kao produžetak autoputa od Novog Sada prema Dobanovcima. Mostovska konstrukcija se sastoji od levog i desnog mosta sa po dve prilazne rampe, a svaki od mostova se sastoji od četiri dilataciono razdvojene konstrukcije.
 
Početak radova na izgradnji leve mostovske konstrukcije planiran je 2012. godine. Planom je predviđeno da se do kraja 2011. počne sa revitalizacijom desne strane autoputa pre mosta. Kada je reč o trasi Batajnica-Dobanovci-Straževica sa petljom Dobanovci, predviđeno je izvođenje punog profila autoputa sa servisnim saobraćajnicama.
 
Tadić i Đilas su obišli i radove na tri mosta na deonici od Orlovace do Straževice, koji su počeli krajem septembra ove godine i trabalo bi da budu završeni do aprila 2012, vrednost investicije je oko 20 miliona evra.
 
Prema informacijama Puteva Srbije, gradnja obilaznice oko Beograda duge 47,4 kilometra počela je pre 21 godine.