RS: Ukupna procena svih nepokretnosti oko 24 mlrd evra

PinterestFacebookTwitterShare

Ukupna procenjena vrednost svih nepokretnosti u Republici Srpskoj iznosi 47,4 milijarde KM (nešto više od 24 milijarde evra), od čega se na ukupnu procenjenu vrednost objekata odnosi 23,8 milijardi maraka (oko 12 milijardi evra), a zemljišta 23,6 milijardi KM, saopšteno je iz Poreske uprave RS. Ukupno umanjenje poreske osnovice po osnovu članova domaćinstva iznosi 8,4 milijarde KM.

Poreska uprava podseća da je, prema Zakonu o porezu na nepokretnosti čija primena počinje naredne godine, na osnovu podnesenih više od 2,4 miliona prijava za upis u fiskalni registar nepokretnosti, formirala Fiskalni registar nepokretnosti na teritoriji RS.

Procenjene vrednosti nepokretnosti prosleđene su opštinama, a poresku stopu utvrđuju skupštine opština i gradova za nepokretnosti na njihovim teritorijama najkasnije do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Ta stopa se kreće u intervalu od 0,05 odsto do 0,5 odsto od procenjene vrednosti nepokretnosti, a porez na nepokretnosti isključivo pripada budžetu opštine. Poreska uprava RS će, nakon što budu određene stope poreza na nepokretnosti, do 31. marta naredne godine izdati fiskalne račune poreskim obveznicima, a na osnovu kojih će se plaćati ova obaveza.

Poreski obveznik će porez na nepokretnosti plaćati u dva dela – prvi najkasnije do 30. juna, a  drugi do 31. decembra, s tim da uplata prvog dela ne može biti manja od 50 odsto iznosa poreske obaveze.