Slovenci ne daju Merkator Hrvatima

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenački sindikat radnika u trgovini usprotivio se prodaji trgovinskog lanca Merkator hrvatskom Agrokoru.
 
Ne postoje nikakve garancije Agrokora, koje bi zaštitile zaposlene u Merkatoru, naglasio je sindikat. Sindikat je za iduću nedelju najavio protestni miting na kojem će ponoviti zahtev da Merkator mora ostati u slovenačkim rukama. Jedan od zahteva će biti da država preuzme vlasništvo u Merkatoru.
 
Prodaja slovenačkog trgovinskog lanca Merkator hrvatskoj kompaniji Agrokor je zaustavljena krajem novembra jer nije formiran konzorocijum kupaca u kojem je trebalo da budu Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finansijska korporacija i investiciona kompanija “Van ekviti partners“. 

U Upravi Merkatora podvlače da nije dovoljno da kupac bude Agrokor, vlasnika Ivice Todorića.

Istovremeno, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Aleš Vahčič ocenjuje sindikalnu akciju neopravdanom jer se tako dovodi u pitanje pravo na raspolaganje imovinom koja ne pripada sindikatima ili upravi, nego deoničarima. 

Vahčič je rekao da je to isto kao kad bi on zabranio prodaju privatne kuće nekog od sindikalnih čelnika jer mu ne bi bilo po volji kome je on želi prodati. 

Sasvim suprotno tvrdi uticajni makroekonomista Jože Mencinger, koji navodi da je protivnik teorija da samo vlasnici mogu da odlučuju o svojoj imovini kad se radi o nacionalno značajnim kompanijama. Mencinger tvrdi da bi prodaja Merkatora dovela do odliva profita iz Slovenije u inostranstvo.