U Srbiji se radi samo za hranu

PinterestFacebookTwitterShare

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji u trećem tromesečju ove godine iznosili su 46.680 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.
 
Najveći udeo izdataka čine troškovi za hranu i bezalkoholna pića – 42 odsto. U trećem kvartalu 2011. godine prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji iznosila su 51.474 dinara. Od ukupno raspoloživih sredstava 93,9 odsto činili su prihodi u novcu, a 6,1 odsto prihodi u naturi.
 
Više od polovine građana Srbije smatra da je ekonomska situacija njihove porodice lošija nego godinu dana ranije, a pad standarda i kupovne moći uticali su da građani sve manje troše. 

Direktor istraživanja Ipsos stratedžik marketinga Predrag Kurčubić kaže da je svega 7,5 procenata građana Srbije ocenilo da živi bolje nego septembra 2010. godine, dok se ekonomski položaj kod trećine nije promenio. On je rekao da raste procenat ljudi koji radije kupuju i imaju više poverenja u proizvode domaćih proizvođača nego stranih, dok gotovo 40 odsto građana nastoji da kupovinom domaćih proizvoda pomogne srpskoj privredi. 

U Srbiji je u blagom padu broj građana koji svakodnevno idu u malu kupovinu gde potroše do 1.000 dinara, za 23 procenta se smanjio broj potrošača koji jednom mesečno idu u velike kupovine do 10.000 dinara, ali je i dalje veliki procenat onih koji velike kupovine obavljaju u malim prodavnicama blizu mesta stanovanja.