Putin uvodi Rusima porez na luksuz

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Rusije Vladimir Putin obećao je svojim sugrađanima donošenje zakona o porezu na luksuz 2013. godine.
 
“Porez za prekomernu potrošnju, porez na luksuz je svakako sasvim opravdan, moguć i potreban, a za njegovo uvodjenje je neophodan katastar nekretnina. Odgovarajuće državne službe će 2012. godine pripremiti katastar nepokretnosti tako da će se 2013. godine Državnoj dumi dostaviti nacrt zakona o porezu na luksuz”, rekao je Putin.
 
Kako bi ispunila obećane socijalne obaveze i modernizaciju zdravstvene zaštite, ruska vlada je po prvi put za deset godina povećala poreze, uvećavši ove godine socijalne doprinose na 34 sa 26 procenata.
 
Reagujući na ovo povećanje, ruski poslodavci su zapretili povlačenjem u sivu zonu, tako da će vlada od 2012. godine smanjiti maksimalni doprinos na 30 procenata i na 20 odsto za male preduzetnike, istovremeno uvodeći dodatni desetoprocentni doprinos za poslodavce čiji saradnici dobijaju više od 512.000 rubalja godišnje (12.346 evra). 

Putin je takođe rekao da se neće menjati linearna poreska stopa na dohodak koja iznosi 13 procenata, smatrajući je ispravnom, kao i da po tom pitanju nema primedbi. 

“U Rusiji rade lekari, vrhunski hirurzi, koji mesečno zarađuju po 200-300.000 rubalja i više, i svakako, mogli bi njihove plate da skrešemo porezom od 40 procenata, što bi samo zaoštrilo problem odliva visokokvalifikovanih stručnjaka”, rekao je Putin. 

On je posebno istakao da je za deset godina prepolovljen procenat stanovništva koji živi ispod granice siromaštva u Rusiji.