Srbija dobija status kandidata u CERN-u

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi 10. januara trebalo da potpiše ugovor o pristupanju Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN). odlučio je Savet CERN-a u Ženevi, izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković .

 
Govoreći za RTV o tome ta će to značiti za Srbiju, profesor Vesković, inače nuklearni fizičar i šef Katedre za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, rekao je danas da bi Srbija dobila čitav niz beneficija kako za grupe koje se bave eksperimentalnom i teorijskom fizikom, tako i za privredu koja će imati mogućnosti da pristupa tenderima realizacije određenih tehničkih rešenja u samom CERN-u, građevinsku industriju…
 
„Istovremeno, taj status znači mogućnost za naše studente i nastavnike u osnovnim i srednjim školama da pristupaju određenim programima u kojima se zapravo CERN trudi da oblast kojom se bavi približi širokom sloju mladih i onih starijih jer CERN nije samo naučna laboratorija, nego je institucija nauke, koja ima zadatak, osim da istražuje, i da daje najznačajnije rezultate u produbljivanju našeg znanja o prirodi“, rekao je profesor Vesković.

 
Kada je reč o fizičarima iz naše zemlje, a posebno naučnicima,  nuklearnim fizičarima, oni će, kaže Vesković, moći da postanu punopravni članovi raznih kolaboracija koje postoje u CERN-u i dodaje:
 
„Imaćemo mogućnost da naši nastavnici iz osnovnih i srednjih škola odlaze na odgovarajuće kurseve za nastavnike fizike. Studenti će moći da učestvuju u letnjim školama, kao i da odlaze na celogodišnje prakse. Takođe, još jednom da ponovim, značajno je i to da se određeni visokotehnoloki komercijalni poslovi  otvaraju za našu privredu. To onda znači i da naši inženjeri treba da se uključuju u takve segmente“.
 
Cela jedna grupa naučnika iz Srbije (profesori Petar Adžić, Dragan Popović, Đorđe Šijački, Aleksandar Belić, Miroslav Vesković,…) već duže vreme radi na tome da Srbija postane članica CERN-a. Jugoslavija je bila jedna od 12 osnivača CERN-a 1954. godine, a povukla se iz ove organizacije 1961. godine. U članstvu CERN-a je 20 zemalja, a oko 30 država sarađuje sa centrom u Ženevi.