Nema opasnosti od uvođenja viza Srbiji i ostalim zemljama

PinterestFacebookTwitterShare

Viša analitičarka Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Aleksandra Stiglmajer izjavila je danas Tanjugu da Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana ne preti ozbiljan rizik da im budu uvedene vize za putovanja u šengensku zonu.

 
Ona je objasnila da će, ako bude stupio na snagu, što bi najranije moglo da bude u junu iduće godine, mehanizam za uvođenje viza po pojednostavljenoj proceduri mogao da se aktivira samo ukoliko dođe do drastičnog povećanja broja azilanata iz neke zemlje, što sada nije slučaj sa zemljama Zapadnog Balkana.
 
„Trenutno se dešava upravo suprotno“, zaključila je Stiglmajer.
 
Napominjući da ništa još nije odlučeno, Stiglmajer, koja se u okviru analitičke grupe ESI posebno bavi odnosima Evropske unije i Zapadnog Balkana, objasnila je da su ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU pre dva dana samo usvojili mišljenje Evropske komisije o skraćenoj proceduri za hitno uvođenje viza zemljama iz kojih u velikom broju dolaze lažni azilanti.
 
Ona je napomenula da predstoji dug put dok to ne postane zvanična odluka.
 
„Trenutno se o ovome vodi rasprava u odborima Evropskog parlamenta (EP), koji će o toj proceduri glasati tek u maju sledeće godine“, rekla je Stiglmajer za Tanjug.
 
„Ukoliko EP odluči da usvoji predlog u sadašnjem obliku, što nije ni najmanje izvesno, još mora da ga potvrdi Evropski savet, što se ne može desiti pre juna“, rekla je ona.
 
Pa čak i u tom slučaju, smatra Stiglmajer, malo je verovatno da bi Srbiji ponovo mogle biti uvedene vize, jer je broj zahteva za azil smanjen u odnosu na prošlu godinu.
„Prošle godine je 18.000 građana Srbije tražilo azil u zemljama EU, a do kraja ove godine taj broj neće dostići ni 10.000“, rekla je ona i dodala da je broj azilanata u opadanju i kad je reč o Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji.