Suša pravi problem, ali biće struje

PinterestFacebookTwitterShare

Suša u drugoj polovini godine smanjila je proizvodnju hidroelektrana, ali ugalj, gas i uvoz električne energije spasili su elektroenergetski sistem Srbije.
 
Direktor sektora za odnose sa javnošću Elektroprivrede Srbije (EPS) Momčilo Cebalović je ocenio da je elektroenergetski sistem stabilan i da je trenutna situacija mnogo bolja nego pre mesec dana – zbog viših temperatura i bolje hidrološke situacije.
 
On je dodao da EPS već ima ugovoren uvoz struje za decembar, a u toku je javna nabavka za uvoz u januaru.
 
„Danas je potrošnja električne energije 110 miliona kilovatsati, dok je pre mesec dana ona premašivala 120 miliona kilovatčasova“, kazao je Cebalović. 

Cebalović je naveo da proizvodnja u hidroelektranama trenutno iznosi 15 miliona kilovatčasova, dok je pre mesec dana bila ispod 10 miliona, a po planu bi trebalo da se proizvode 27 miliona kilovatčasova električne energije. 

„Najveći teret podnele su termoelektrane, koje su proizvodile i 95 miliona kilovatčasova pre mesec dana, dok se danas proizvodnja smanjila na 84 miliona kilovatčasova. Ugalj je spasio elektroenergetsku situaciju uz gas i uvoz struje“, precizirao je on.

Suša je, kako je dodao, donela i velike troškove EPS-u, jer su aktivirane Panonske gasne termoelektrane gde proizvodnja kilovata košta 10,5 evrocenti, dok EPS struju prodaje po 5,5 evrocenti. 

„Takođe, EPS je imao dnevni trošak uvoza električne energije od dva miliona evra zbog loše hidrološke situacije. U novembru i decembru uvezeno je 600 miliona kilovatsati iznad plana, što je jednako godišnjem planu izvoza struje“, naveo je Cebalović.