Sve više gladnih po gradovima SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Analiza stanja u 29 velikih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje da je u većini njih došlo do povećanja broja gladnih.
 
Očekuje se da se takav trend uglavnom nastavi i u 2012, upozorila je Konferencija američkih gradonačelnika. Tokom proteklih godinu dana, u 86 odsto ovih gradova je došlo do porasta zahteva za hitnu pomoć u hrani, a samo u dva grada broj tih zahteva je stagnirao.
 
Ocenjuje se da je to najviše posledica nezaposlenosti, a potom i siromaštva, malih plata i visokih stambenih troškova. 

U 93 odsto gradova obuhvaćenih analizom očekuju da će i u 2012. doći do povećanja broja zahteva za pomoć u hrani, a ni u jednom ne veruju da će se broj tih zahteva smanjiti. 

U proseku je u ovim gradovima u proteklih godinu dana došlo do porasta broja beskućnika za šest odsto. U 42 odsto gradova beskućnika ima više nego pre godinu dana, a njihov broj stagnira samo u 19 odsto gradova. 

Brojnost porodica koje su ostale bez doma je u proseku povećana za 16 odsto. U 64 odsto analizom uobuhvaćenih gradova SAD, zvaničnici očekuju porast beskućničkih porodica i u 2012, a u 55 odsto gradova predvidjaju porast broja pojedinaca beskućnika.