Nemačka obećala 70 miliona eura za elektro mrežu

PinterestFacebookTwitterShare

Ambasador Nemačke u Crnoj Gori Pius Fišer je najavio da će Nemačka sa 70 miliona eura pomoći izgradnju elektro prenosne mreže od Budve do Pljevalja, što će nakon postavljanja podmorskog kabla do Italije, Crnoj Gori omogućiti izvoz energije iz obnovljivih izvora.
 
“Pregovaramo o kreditu od 70 miliona eura za izgradnji prenosne mreže od Lastve u Budvi do Pljevalja. Kasnije će se na tu mrežu nadovezati podvodni kabl koji Italija planira da izgradi od Barija od Lastve”, kazao je on.
 
Gradnja prenosne mreže i kabla, kako je ocenio, omogućiće Crnoj Gori izvoz energije iz obnovljivih izvora sa Balkana u Italiju. To će biti, kako je kazao, u skladu sa ciljem EU da se poveća procenat učešća obnovljive energije u obnovljive izvore i smanjiti emisiju gasova.
 
Fišer je govorio na Regionalnoj konferenciji Sprovođenje reformi na putu ka Evropskoj uniji: “Kako se Crna Gora može izboriti sa klimatskim promenama”.
 
Predstavnici nevladinog sektora apelovali su Vlade u regionu da preuzmu “brže, neodložne i efikasne akcije na ublažavanju posledica od klimatskih promena”.
 
“Smatramo da dosadašnji planovi, programi i strategije apsolutno nisu ispunili svoju formu, možda jesu kao pisani dokument, ali sasvim sigurno nisu zbog nedovoljno efikasne primene na terenu”, ocenio je izvršni direktor NVO „Grin houme“ Darko Pajović.