I BiH preti finansijski slom

PinterestFacebookTwitterShare

U poslednjih nekoliko meseci, zbog neformiranja izvršne vlasti, kreditni rejting u Bosni i Hercegovini toliko je pao da joj preti grčki scenario.
 
Politička nestabilnost bacila je ionako slabašnu BiH ekonomiju na kolena, a loša poslovna klima i izražena korupcija, ako se ovakav trend nastavi, mogli bi 2012. zemlju dovest u finansijski kolaps.
 
Ukupan javni dug Bosne i Hercegovine iznosi oko 4,8 milijardi evra, u šta nije uključeno oko milijardu evra po osnovu preuzetih obaveza za infrastrukturu, odnosno izgradnju Koridora 5c. 

Iduće godine BiH bi trebalo da počne da vraća kredit koji je uzela od Svetske banke i MMF-a od 1,2 milijarde evra, a prema statističkim podacima polovina stanovništva je nezaposlena i taj trend će se, procenjuju analitičari, nastaviti i 2012. godine. 

Sva zaduženja koje je Bosna i Hercegovina napravila u proteklih nekoliko godina bila su radi finansiranja javne uprave, a procene su da je u administraciji zaposleno oko 100 hiljada ljudi. U privredu gotovo da nije uloženo ništa, zbog čega je veliki broj preduzeća propao, a radnici ostali bez posla. 

„Opterećenja koja se poslodavcima svaki dan nameću zaista se ne mogu održati – već prelaze 77 posto uključujući i parafiskalne namete. Takav stepen opterećenja ne postoji na zemljskoj kugli“, upozorio je direktor Udruženja poslodavaca BiH Mladen Pandurević. 

Pitanje je i kako će BiH vraćati dugove s obzirom na to da ni ove godine nisu doneli budžet niti postoji fiskalni plan za 2012. godinu.