Grčke banke prodaju filijale u Turskoj i Rumuniji

PinterestFacebookTwitterShare

Najveća komercijalna banka Grčke „National Bank of Greece“ (NBG) i držzavna ATEBanka danas su objavile prodaju svojih „filijala“ u Turskoj i Rumuniji.

Kako je podsetila ruska agencija RIA Novosti, grčki bankarski sektor je suočen sa problemima likvidnosti, naglim rastom „loših“ kredita i ogromnim gubicima zbog planiranog programa delimičnog otpisivanja grčkog suverenog duga.

Grčke banke, koje su ranije vodile aktivnu ekspanziju u jugoistočnoj Evropi, sada u velikoj meri zavise od finansiranja Evropske centralne banke, Centralne banke Grčke i planiranog više milijardi vrednog paketa Evropske unije (EU) za rekapitalizaciju grčkog finansijsog sistema.

NBG planira prodaju 49 odsto turske „Finansbanke“, objavili su grčki mediji pozivajući se na izvore upoznate sa sporazumom, ne navodeći visinu transakcije i kupca. NBG planira da zadrži 51 odsto „Finansbanke“, ali ne isključuje ni dalju prodaju. NBG je 2006. otkupila 46 odsto akcija „Finansbanke“ za 2,7 milijardi dolara, naredne godine je dokupila još 34 procenata, a potom obezbedila i stoprocentni udeo.

Prodaja udela u „Finansbanci“ trebalo bi da ublaži pozamašne gubitke NBG nastale zbog otpisa grčkog suverenog duga.
Državna ATEbanka je objavila plan da privatnom investitoru na tenderu proda 93,3 odsto svoje filijale u Rumuniji, ATE Bank Romania.

Ponude za učešhe na tenderu ATEbanka će primati do 16. januara, a okončanje transakcije se očekuje do kraja prvog polugođa 2012.