Rojters i AP špijunirali Mendelu

PinterestFacebookTwitterShare

Iako je policija odbila da imenuje agencije uključene u ovaj slučaj, i britanski Royters i američki Asoshieted press (AP), potvrdili su da su postavili kamere ispred kuće nekadašnjeg južnoafričkog predsednika Mandele u pokrajini Istočni Kejp.
 
„Istraga protiv najmanje dva svetska medija je pokrenuta“, potvrdio je portparol policije Viš Naidu i dodao da bi oni mogli da budu optuženi za kršenje zakona koji zabranjuje pristup „osetljivim oblastima“. 

Policija je u ponedeljak uklonila najmanje dve kamere sa jedne kuće pored Mandeline, preneo je AFP. Južnoafrički list „Tajms“ objavio je da su ČTV kamere postavljene najverovatnije pre šest godina. 

„Postavili smo kameru i ona je sklonjena“, kratko je prokomentarisala portparolka agencije Rojters Džoan Krozbi. 

„Kamere su postavljene pre nekog vremena i vlasti su za to znale. One nisu bile uključene. Nismo špijunirali Mandelinu kuću“, tvrdi portparol agencije AP Pol Kolford. 

Policija međutim tvrdi da vlasti nisu znale za postavljanje kamera, kao ni Mandelina porodica i veruje da u okolini ima još ovakvih uređaja. 

Bivši južnoafrički predsednik i ikona borbe protiv aparthejda, Nelson Mandela (93), vratio se u svoje rodno selo u junu, pošto je otpušten iz bolnice gde se lečio od akutne respiratorne infekcije. Njegovo zdravstveno stanje od tada privlači veliku pažnju domaćih i svetskih medija.