Hrvatska: HPK traži odlaganje klanja životinja obolelih od leukoze

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatska poljoprivredna komora traži da se odloži klanje krava obolelih od leukoze ili da vlasnicima obolelih krava država odmah osigura zamensku životinju, jer je ova godina referentna i bitno je da u hrvatsku poljoprivrednu kvotu uđe što više grla stoke.

Kako je naveo Damjan Bogdanović, glavni zastupnik HPK, na jučerašnjem okruglom stolu, koji je o toj temi organizovala HPK, leukoza na ovim prostorima nije ništa novo, virusnog je porekla, prisutna je već oko 20 godina i nije opasna za zdravlje ljudi.

“Trenutno je u Hrvatskoj 750 obolelih životinja, najviše na području Brodsko-posavske županije. U Osječko-baranjskoj županiji je oko 200 krava obolelih od leukoze”, kaže Bogdanović i dodaje da stočari trpe velike ekonomske štete te da u Komori drže kako im država treba u što kraćem roku namiriti štete.
 
Trenutno je, dodaje Bogdanović, rok nadoknade takvih šteta deset meseci, što je dugo razdoblje, a naknada iznosi oko 10.000 kuna po životinji.

Branko Garvanović, predsednik Odbora za mlekarstvo HPK, naveo je kako nema mesta panici jer leukoza nije opasna za ljude ni ako konzumiraju mleko ili meso zaraženih životinja, a otkrivena je kroz obvezne analize krvi koje sprovodi Uprava za veterinarstvo. Načelnik Odeljenja za stočarstvo u HPK-u, Srećko Ladišić, kaže da je postupak obvezne analize krvi životinja pokrenula Europska unija. SAD, na primer, takav postupak ne sprovodi.