Mađarska: Smenjeni zvaničnici državne novinske agencije

PinterestFacebookTwitterShare

Centralna mađarska medijska redakcija (MTVA) otpustila je danas urednika redakcije vesti državne novinske agencije MTI i smenila glavnog i odgovornog urednika te kuće, zbog izveštaja koji je izazvao štrajk glađu novinara u znak protesta zbog manipulacija vlade agencijom.

Gabor Elo, šef redakcije vesti agencije MTI, koja prosleđuje izveštaje svim državnim televizijskim kanalima, otpušten je zbog „ozbiljne profesionalne greške“, navode u zajedničkom saopštenju MTI i MTVA.

Redakcija koju je Elo vodio, objavila je 3. decembra izveštaj na čijem je video snimku lik bivšeg vrhovnog sudije Zoltana Lomnicija prikazan kao zamagljen, bez konkretnog razloga, što je stvorilo utisak da je Lomnici, poznat kao kritičar vlade, sumnjiva osoba, ocenila je javnost.

Iz istog razloga, sa mesta glavnog i odgovornog urednika smenjen je Danijel Pap, preneo je AFP.

Pap, bivši portparol krajnje desničarske partije Džobik, optužen je i da je u aprilu manipulisao nekim vestima, kako bi Danijela Kon-Bendita, poslanika stranke Zelenih i glasnog kritičara premijera Viktora Orbana, predstavio kao pedofila.

Otkaz uručen Elu shvaćen je u javnosti kao konačni udar na pokušaje vlade da kontroliše medije, zbog čega je pet mađarskih novinara stupilo u štrajk glađu, godinu dana posle stupanje na snagu spornog zakona o medijima.