Hakeri upali u bankarski sistem?

PinterestFacebookTwitterShare

Veliki broj klijenta banaka se našao u problemu jer je nekoliko banaka u Srbiji privremeno blokiralo njihove platne kartice iz bezbednosnih razloga.
 
Kako piše list Danas, u jednoj od banaka, debitne i kreditne kartice blokirane su jer je iz evropske centrale stigla informacija da su podaci iz tih kartica kompromitovani.

U kol-centru iste banke kazali su da “ni oni nemaju detaljne podatke” o načinu na koji su podaci kompromitovani, ali da je do toga moglo doći putem interneta ili korišćenjem kartica u inostranstvu.

Veliki broj klijenata je potom obavešten da su njihove platne kartice privremeno blokirane iz bezbednosnih razloga, odnosno da bi se zaštitila njihova sredstva. Procenjuje se da je reč o velikom broju blokiranih kartica, navodi Danas, dodajući da su nezvanične informacije da će već sledeće sedmice krenuti izdavanja novih kartica, a klijenti će novac u međuvremenu moći da podižu na šalterima.

Prema saznanjima tog lista, proces blokiranja kartica u nekim bankama počeo je još u subotu, ali niko u bankama nije želeo da razgovara na tu temu.

Jedna od banaka koja je blokirala neke od platnih kartica je Rajfajzen, piše Blic, a ista informacija se može pročitati i na blogu B92 gde se više građana požalilo na to da su iz te banke obavešteni da je „iz bezbednosnih razloga izvršena privremena blokada platne kartice“.