Lagard: Izgledi svetske ekonomije su „prilično mračni“

PinterestFacebookTwitterShare

Direktorka MMF-a Kristin Lagard rekla je da su izgledi svetske ekonomije „prilično mračni“ i da niti jedna država nije imuna od rastućih rizika.

„Nema niti jedne ekonomije imune na krizu koja ne usporava već eskalira“, kazala je Lagard i dodala kako krizu treba početi rešavati u njeno „jezgru“, koja je, prema Lagard, u evropskim zemljama, a posebno u zemljama evrozone.

Kao pozitivne „ekonomske tačke“ je izdvojila Aziju i Južnu Ameriku. Lagard je dodala da su te dve regije, uz pomoć MMF-a, preduzele korake tokom krize u 80-ima i 90-im godinama kako bi izbegli slabosti svoga bankarskog sistema. „Svi ti izazovi sa kojima su se suočavali tokom azijske i latinoameričke krize, sada su im pomogli“, rekla je Lagard.

U međuvremenu je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor’s smanjila rejtinge deset španskih banaka. Francuska službena statistička agencija INSEE je kazala da očekuje pad u recesiju druge najveće evropske ekonomije u poslednja tri meseca ove i prvom kvartalu druge godine.

Francuska, Španija i Italija se suočavaju sa povećanim troškovima zaduživanja. Mnogi investitori strahuju da bi jedna od tih država prva mogla od Evrope zatražiti finansijsku pomoć.