Kriza zatvara US Steel?

PinterestFacebookTwitterShare

Američka kompanija „US Steel“ bi prema prognozama ugledne američke investicione kuće „Morgan Stanley“ mogla bi da ugasi svoju proizvodnju u Srbiji. Prema njihovom mišljenju na ovakvu odluku mogli bi da utiču gubici kompanije u Evropi, loš ekonomski oporavak Balkana, ali i teško poslovno okruženje u Srbiji.
 
Prema izveštaju bankara iz „Morgan Stanley“-a, ukoliko se recesija i trend konstantnih gubitaka na evropskom tržištu nastave, prva od vanameričkih jedinica ove kompanije koja bi bila ugašena jeste „US Steel Srbija“
 
Ukoliko se to desi, bez posla bi moglo da ostane čak 5.400 radnika, a Srbija bi izgubila jednog od svojih najvećih izvoznika. U Samostalnom sindikatu ove kompanije, međutim, kažu da prvi put čuju za zatvaranje i veruju da do takvog drastičnog poteza neće doći.

„Imamo redovne sastanke s rukovodstvom kompanije i generalnim direktorom i niko nam nije ništa slično ni pomenuo. Rukovodstvo ispunjava sve dogovore i kolektivne ugovore, zaista nemamo takvu informaciju“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata „US Steel“-a Siniša Prelić.
 
Iz uprave kompanije u Srbiji poručili su da su njihovi rezultati i dalje „odraz teške ekonomske situacije u Evropi“, kao i da će nastaviti da prate situaciju na tržištu.
 
„Nastavljamo da se suočavamo sa brojnim izazovima u Srbiji, koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritisak uvoznih proizvoda sa nižim cenama. Nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju na tržištu i prilagođavamo našu proizvodnju u skladu sa potrebama naših kupaca“, rečeno je u ovoj kompaniji.
 
U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, komentar na najnovije informacije o sudbini smederevske železare bilo je nemoguće dobiti, pošto je ministar Nebojša Ćirić, jedina osoba koja je ovlašćena da priča o ovome, na službenom putu u SAD.