Suša pravi gubitke i elektroprivredi

PinterestFacebookTwitterShare

Višemesečne suše nanaće ove godine pozamašne gubitke Elektroprivredi Srbije. Proizvodnja struje u hidroelektranama biće smanjena za 25 odsto, a zbog manjka kilovata tokom novembra i decembra, EPS je bio prinuđen na uvoz i skuplju proizvodnju u elektranama na gas. Gruba računica pokazuje da će, tako, suša naneti gubitak od 185 miliona evra.
 
Zbog manjka jesenjih kiša, elektroenergetska situacija u celom regionu veoma je loša. Gotovo sve zemlje u okruženju prinuđene su na uvoz, najviše iz bugarskih nuklearki. Tokom kritičnog perioda koji je trajao oko 30 dana u novembru i decembru, dnevni trošak EPS zbog slabog vodostaja i uvoza struje bio je dva miliona evra. Kako kažu u domaćoj elektroprivredi, situacija je trenutno mnogo bolja nego pre nekoliko nedelja. Temperatura vazduha je visoka za ovo doba godine, što je smanjilo potrošnju struje, a dotok u rekama se povećao.
 
– Imali smo dovoljno struje zbog odličnog rada kopova uglja, termoelektrana i elektrana na gas – kaže Momčilo Cebalović, direktor Sektora za odnose s javnošću EPS. – Zbog problema sa sušom, naše hidroelektrane ove godine proizvešće oko tri milijarde kilovat-časova manje od planiranih. Računica pokazuje da je to vrednost oko 165 miliona evra ili 11 odsto poslovnog prihoda EPS. Da bismo održali snabdevanje, morali smo da uvezemo 600 miliona kilovat-sati više od plana, što je jednako našem godišnjem izvozu.
 
Sve ovo će doneti manjak u kasi EPS, koji troškove pokriva od svojih poslovnih prihoda, a tačna računica biće poznata na kraju godine. Najveća razlika nastaje zato što prosečna cena kilovat-sata u Srbiji iznosi oko 5,5 evrocenti, dok je nabavka iz inostranstva i proizvodnja u gasnim elektranama bezmalo duplo skuplja.
 
Prema saznanjima „Novosti“, prosečna cena struje iz uvoza za poslednjih mesec dana narasla je na više od sedam evrocenti po kilovatu. Nabavka je varirala od 6,5 do 10 evrocenti, jer kupovana je u različitim periodima i u više „paketa“. Brojke, tako, pokazuju da će samo na ovoj razlici u ceni EPS štetiti oko 10,2 miliona evra.
 
U „Panonskim termoelektranama-toplanama“, od početka novembra do 12. decembra, proizvedeno je 206.539.000 kilovata korišćenjem gasa. To je značajno povećalo trošak proizvodnje struje, jer svaki kilovat-sat koštao je 10,5 evrocenti. Tako će gubitak na osnovu ove razlike biti oko 10,3 miliona evra.