Jeremić: Srbija za izgradnju autoputa oko Crnog mora

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će, kao predsedavajuća Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), raditi na primeni Memoranduma o izgradnji autoputa oko Crnog mora, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u govoru na 25. ministarskom sastanku BSEC u Moskvi.
 
„Srbija će pokušati da okonča neophodan posao za primenu tog memoranduma, kako bi taj kapitalan infrastrukturni projekat mogao da počne“, kazao je Jeremić i podsetio da je memorandum potpisan kada je Srbija prethodni put predsedavala BSEC. „Primarni fokus BSEC“ treba da je zajednički razvoj regiona, kao ključna pretpostavka mira i bezbednosti, dodao je ministar.

Jeremić je podsetio je da je Evropski parlament januara pozvao Evropsku komisiju da utvrdi strategiju EU prema regionu Crnog mora. „Srbija je, kao predsedavajuća BSEC, spremna za razgovor sa Briselom o dodeli našem regionu zvaničnog statusa makroregiona“, rekao je Jeremić. „To bi za nas bila dobra prilika da optimizujemo status Crnog mora kao ključne geografske tačke povezivanja – vitalne veze između istoka i zapada i ključnog raskršća između juga i severa“, rekao je Jeremić.