Postignut dogovor za prvi projekat modernizacije pruge Beograd-Pančevo

PinterestFacebookTwitterShare

Tehnički timovi Srbije i Rusije za realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog modernizaciji srpske železnice postigli su dogovor za prvi projekat izgradnje drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, izjavio je danas pomoćnik ministra za infrastrukturu Dejan Lasica.

„Dogovor sa Rusima smo postigli juče i sada ministarstva finansija dve zemlje treba da ugovore finansijske uslove kredita, zatim ugovor da usvoji Vlada Srbije i da ga na kraju ratifikuje parlament“, rekao je Lasica za Tanjug.

Pripremni radovi za izgradnju drugog koloseka od Beograda do Pančeva, kao i rekonstrukcija pruge u dužini od 15 kilometara i elektrifikacija od Pančevačkog mosta do stanice Pančevo glavna, već su počeli, a pravi radovi se očekuju u februaru ili martu.
 
Lasica je ranije rekao Tanjugu da je vrednost prvog projekta za prugu Beograd – Pančevo oko 50 miliona evra. On je naveo da i Srbija i Rusija žele da domaće firme učestvuju u što većoj meri ističući da će stepen angažovanja naših preduzeća biti zadovoljavajući.

Pored pomenutog projekta za prugu Beograd – Pančevo, planirano je da 800 miliona dolara bude uloženo i u projekte za izgradnju 68 kilometara duge pruge Valjevo-Loznica za brzine od 120 kilometara na sat, rekonstrukciju pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini od oko 110 kilometara i nabavku novih dizel-motornih vozova ruske proizvodnje u vrednosti od 100 miliona dolara.