Filozofija „okupacije“ je ustvari mejnstrim

PinterestFacebookTwitterShare

Istraživanje koje je u Americi napravio Istraživački centar Pju, donelo je rezultate po kojima smisao  i ideja pokreta „Okupiraj Wall Street“  ustvari predstavlja mejnstrim, kada je u pitanju mišljenje američkih građana.

Naime, prema ovom istraživanju 77 procenata Amerikanaca misli da se većina moći u ovoj zemlji nalazi u rukama velikih korporacija i bogatih ljudi, dok 61 odsto misli da američki ekonomski sistem favorizuje bogate, prenosi The Huffington post.

Ipak, 51 odsto ispitanika misli i da pokret „Okupiraj Wall Street“ više šteti američkoj ekonomiji nego što joj pomaže.
 
Ovo istraživanje pokazuje da većina Amerikanaca misli da su onemogućeni da napreduju i postignu uspeh koji je obezbeđen samo za one koji su bogati. Takođe, rezultati pokazuju i da je samo američko društvo duboko polarizovano, gde velike korporacije ostvaruju profite i do 1,5 trilion dolara, dok ima 13 miliona nezaposlenih i 46 miliona onih koji žive u siromaštvu. Tako na primer, jedan od pet Amerikanaca ima problema da obezbedi hranu za obroke, dok skoro polovina njih zarađuje tako malo da se mogu klasifikovati kao siromašni ili oni sa slabim prihodima.
 
Što se tiče samog pokreta „Okupiraj Wall Street“, većina ispitanih se u principu slaže sa porukama pokreta, ali su različita mišljenja kada je strategija pokreta u pitanju. Oko 44 odsto njih u potpunosti podržava „okupaciju“, dok je 35 odsto ne podržava, ali kad je u pitanju sama akcija, 29 odsto podržava način na koji se „okupacija“ sprovodi, dok je 49 odsto ne podržava.
 
M.M.