Nema zvanične potvrde o zloupotrebi “viza” kartica

PinterestFacebookTwitterShare

Nijedna od velikih banaka u Srbiji, za sada, nije zvanično prijavila da je registrovala zloupotrebu “viza” platnih kartica i njihove službe trenutno obavljaju pojačani nadzor kako bi sprečile da klijenati budu zloupotrebljeni, rečeno je Tanjugu u nekoliko najvećih banaka i u Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal.
 
Kako je Tanjugu rekao tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, nijedna banka ili pravno lice do sada nije podnelo tužilaštvu prijavu da je u toku izvršenje krivičnog dela zloupotrebe platnih kartica, ali da se činjenično stanje proverava.
 
Član Izvrsnog odbora Sosijete ženeral banke Miroslav Rebić potvrdio je Tanjugu da je ta banka dobila od kartičarskih asocijacija informaciju o napadu na bazu podataka jednog trgovačkog lanca, prisutnog u više država centralne i istočne Evrope (region od Nemačke do Turske) sa više od 1.500 prodajnih mesta. “Za sada, nije zabeležena zloupotreba po karticama naših klijenata”, istakao je Rebić i napomenuo da Sosijete ženeral nastavlja da prati situaciju, upozorenja kartičarskih asocijacija i da uvažava njihove preporuke, u cilju zaštite klijenata, korisnika platnih kartica. Inače, standardne procedure izdavanja platnih kartica, kao i obezbeđivanje njihovog sigurnog korišćenja u Sosijete ženeral banci su na visokom nivou, u skladu sa standardima naše bankarske grupacije, istakao je Rebić.
 
Komercijalna banka je obaveštena od kompanije “Viza internešenel” da poveća opreznost kod oko 1.800 platnih kartica, koje nisu isključene iz upotrebe, ali postoje indicije da bi njihovi korisnici mogli da budu izloženi zloupotrebi, rečeno je Tanjugu u toj banci. U Komercijalnoj banci kažu da čim se primeti zloupotreba, a monitoring je permanentan, samo takve kartice isključuju, ali je broj takvih slučajeva zanemarljiv. Navedenih 1.800 kartica će svakako, kao i sve ostale, u narednom periodu biti zamenjene čipovanim karticama u Komercijalnoj banci, u skladu sa postupkom koji se i inače sprovodi u cilju podizanja maksimalnog stepena zaštite vlasnika kartica na još viši nivo. Iz Komercijalne banke su poručili da je zloupotreba bilo i biće, ali klijenti nemaju razloga da se brinu, jer ih štiti zakon.
 
Sve banke u Evropi koje su članice Viza i Master kard kartičarskih sistema, pa tako i Banka Inteza, su obaveštene da postoji mogućnost da je određeni broj podataka o platnim karticama kompromitovan, rečeno je Tanjugu u Banci Inteza. Specijalizovane službe za analizu i prevenciju zloupotreba Banke Inteza sprovode stalni monitoring i u mogućnosti su da uvek proaktivno reaguju, što je i ovog puta bio slučaj. U tom smislu, Banka nije stihijski blokirala platne kartice onemogućavajući svojim korisnicima nesmetano korišćenje sredstava, već je preduzela sve neophodne mere kako bi se ciljanim delovanjem zaštitiili korisnici koji su izloženi riziku od potencijalnih neprijatnosti i zloupotreba.
 
Domaći elektronski mediji prenose da je nekoliko najvećih banaka u Srbiji, iz bezbednosnih razloga, svojim klijentima blokiralo platne kartice kompanije “Viza”. Mediji prenose i deo saopštenja kompanije “Viza internešenel” u kome se navodi da ta kompanija za platne kartice tesno sarađuje sa bankama na rešavanju problema, kako klijenti ne bi bili oštećeni.
 
Korisnici drugih kartičarskih kuća, kao što su “Masterkard”, “Ameriken ekpres” i “Dajners” nisu ugroženi.

Kako je danas preneo internet portal kamatica.com, u susednoj Rumuniji predstavnici kompanije “Viza” i banke su se već oglasile tim povodom i rade na rešavanju tog problema. Rumunska CEC banka, koja je u državnom vlasništvu, u procesu je blokade i izdavanja 17.000 novih kartica koje mogu biti kompromitovane kao posledica incidenta.