Šoškić: Neću štampati novac privredi

PinterestFacebookTwitterShare

Narodna banka Srbije (NBS) će merama iz svoje nadležnosti i ubuduće unapređivati ukupni finansijski i privredni ambijent u zemlji, ali neće preduzimati „nove mere“ podsticanja privrede na način koji može bitno da naruši reputaciju zemlje u celini, izjavio je guverner NBS Dejan Šoškić u intervjuu za „Večernje novosti“.
 
Podsećajući da smo u SFRJ i SRJ bili svedoci kreiranja novca radi kreditiranja, inflacije i hiperinflacije uz propast bankarskog sistema sa nesagledivim negativnim posledicama, Šoškić je istakao da NBS ima vrlo jasno Zakonom definisane osnovne zadatke: obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u zemlji. „Banke i privreda bi trebalo samostalno da rade na reprogramiranju kredita preduzeća tako da se obezbedi sposobnost redovnog izmirivanja obaveza dužnika koji imaju realnu šansu da postepeno oporave svoju finansijsku situaciju“, rekao je guverner u intervjuu objavljenim pod naslovom „Neću štampati novac privredi„.
 
Na pitanje da li ga brine što Inflacija već drugi mesec raste, Šoškić je rekao da se inflacija kreće u granicama predviđanja NBS. „Bila bi manja da nije bilo većeg rasta regulisanih cena u odnosu na dogovor sa Vladom, ali i ovako će uskoro biti u inflacionom cilju. Naša očekivanja su da inflacija dolazi na svoje mesto krajem prvog tromesečja 2012.“ precizirao je on.
 
Šoškić je takođe izrazio očekivanje da će u 2012. godini kamatne stope na dinarske kredite biti značajno smanjene. „Kamate u dinarima će padati zbog pada inflacije u Srbiji. Euribor će dugoročno rasti sa izlaskom EU iz recesije“, ocenio je guverner.
 
Na pitanje da li NBS ima plan za slučaj da članice EU ipak odustanu od evra, Šoškić je rekao Evropska monetarna unija ima potrebne uslove da dugoročno opstane i potencijalno napreduje. „Ipak, ukoliko članice monetarne unije odluče da ona prestane da postoji, to bi se po pravilu, moralo učiniti na način kako je i nastala: organizovano, i na način koji neće izazivati rizike ili gubitke za korisnike evra. Narodna banka bi postupala u skladu sa aktivnostima drugih centralnih banaka u ovom procesu“, istakao je guverner NBS.