Blic: Vlada obara visoke marže na hranu?

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je na sastanku s predstavnicima trgovinskih lanaca koji je u utorak održan u Vladi Srbije predložio da se marže na osnovne životne namirnice ograniče na 10 odsto. Kako trgovci nisu pristali na taj predlog, Vlada će do kraja ove godine doneti uredbu kojom će marže na šećer, brašno, mleko, meso i ulje ipak biti ograničene, saznaje „Blic“ od izvora u Vladi.
 
 
Poređenje nabavne i prodajne cene pokazuje da su marže na hranu često oko 20 odsto: Marže će biti ograničene na 10 odsto.

Sastanku su prisustvovali predstavnici trgovina koje su članice Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije: „Metro keš end keri“, „Merkator-S“, „Univereksport“, DIS, „Gomeks“ iz Zrenjanina, „Novitas“ iz Šapca, „Europrom“ iz Valjeva, DPL, „Merkur“, „Pres grupa“… Predstavnici „Deleza“ nisu bili na sastanku jer ovaj trgovinski lanac nije član te unije.
 
„Ministar je trgovcima predložio da ograniče marže na 10 odsto, što je među njima izazvalo komešanje. Neki od njih su prokomentarisali kako to nije u skladu s tržišnom ekonomijom i pitali da li to znači da država sprema neku uredbu po tom pitanju. On im je na uzvratio da ih je upozorio,“ priča izvor „Blica“ koji je prisustvovao ovom sastanku, a koji je želeo da ostane anoniman.
 
Neki od trgovaca su, kako kaže naš izvor, ministru čak postavili pitanje koji proizvodi spadaju u osnovne životne namirnice, na šta su dobili odgovor da se, ako ne znaju, raspitaju. „Petrović im je tokom razgovora poručio da više neće moći da šire maloprodajne mreže na račun zarada koje ostvaruju na osnovnim životnim namirnicama,“ kaže  izvor beogradskog lista.
 
Kako sastanak nije urodio plodom, Vlada će, saznaje „Blic“, do kraja godine naći pravni način da se marže ipak ograniče.