AP: Ubistvo Bin Ladena najznačajnija novinska priča godine

PinterestFacebookTwitterShare

Ubistvo vođe terorističke mreže Al Kaida Osame bin Ladena najznačajnija je novinska priča u 2011. godini, prema godišnjoj anketi američke agencije Associated press, za koju tradicionalno glasaju urednici američkih medijskih kuća.
 
Ubistvo Bin Ladena, u akciji američkih specijalaca u maju u Pakistanu, sa 128 prvih mesta kod ukupno 247 anketiranih, prva je na listi 10 najznačajnih priča, dok se katastrofalni zemljotres, praćen cunamijem, koji je martu pogodio Japan, našao na drugom mestu, sa 60 prvih mesta.
 
Treće mesto je pripalo “Arapskom proleću”, talasu narodnih pobuna na Bliskom istoku i severu Afrike, četvrto finansijskoj krizi u Evropi, a peto ekonomskoj situaciji u SAD.
 
U drugom delu tabele našli su se skandal oko seksualnog zlostavljanja na američkom koledžu Pen stejt, svrgavanje režima libijskog vođe Moamera el Gadafija, sporenja u američkom Kongresu oko fiskalne politike, protesti Pokreta “Occupy Wall Street” i ranjavanje kongresmenke iz Arizone Gabrijele Gifords ispred jedne samoposluge u januaru u Tuskonu.
 
Među događajima koji su bili blizu da se nađu na listi su smrt koosnivača kompanije “Apple” Stiva Džobsa, uragan Irena, razorna serija tornada na srednjem zapadu i jugoistoku SAD, kao i ukidanje zabrane homoseksualcima da otvoreno služe u američkoj vojsci, navela je američka agencija.