Agrokor postaje vlasnik Merkatora u sredu?

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatska kompanija Agrokor u sredu postaje vlasnik slovenačkog trgovačkog lanca Merkator, javili su mediji u Ljubljani.

Izvršni potpredsednik Agrokora Ivan Crnjac kaže da za 52 odsto Merkatora ta kompanija nudi preko 800 miliona evra i preuzimanje ukupnog duga koji iznosi 1,1 milijardu evra.
 
Agrokor se obvezao da će najmanje 70 odsto od ukupne cene za sve deonice platiti svojim vlastitim kapitalom, a samo 30 posto dužničkim instrumentima, što je jedno od šest jemstava koje je Agrokor dao. Od toga će 600 miliona dobiti dokapitalizacijom Agrokora.  Po nekim informacijama, kako prenose hrvatski mediji, Agrokor će sledećih meseci sklopiti ugovor o prodaji Leda. Deo novca koji dobije prodajom ove kompanije – od čega očekuje najmanje 500 miliona evra, namenili bi za smanjenje konsolidiranog duga i finansiranje kupovine Merkatora.
 
„Kupovina Mekatora biće finansirana preko kapitala Agrokora, znači čistim novcem, što znači da preuzimanjem neće doći do povećanja visine duga, što je moguće tako što će Agrokor dobiti nove akcionare“, rekao je Crnjac.
 
 
Sedište Merkatora bi bilo zadržano u Ljubljani, uključujući i brend te kompanije na najmanje pet godina, dok bi dobavljači zadržali uslove tri godine posle preuzimanja.
 
„Sama činjenica da je neko spreman da uloži u Agrokor oko 600 miliona evra svog kapitala da dobije manjinsko učešće u kompaniji, pokazuje pravu finansijsku stabilnost Agrokora“, ocenio je Crnjac koji je obelodanio da će među novim akcionarima biti Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i investiciona banka JP Morgan.
 
Crnjac tvrdi da se Agrokor obavezao da neće biti smanjivanja plata i ostalih prava zaposlenih, kao i da neće biti otpuštanja. „Ukoliko neko bude otpušten dobiće otpremninu i još 15.000 evra“, rekao je Crnjac.

„Jutarnji list“, pak, podseća da su se poslednjih sedmca pojavljivali veliki otpori prodaji Agrokoru, ponajviše iz redova Uprave Merkatora na čelu sa Žigom Debeljakom, mada deoničari, s druge strane, žele što pre da završe posao.
 
Ministarstvo finansija u Ljubljani se, takođe, izjasnilo protiv prodaje, dok je predsednik Slovenije Danilo Tirk kazao kako „sve treba dobro odvagati“. Ministar poljoprivrede Dejan Židan se začudio „što se prodaju velika preduzeća nekom ko je bez novca“.
 
 „Agrokor je krajnje netransparentna kompanija, pa ih pozivam da svoje finansijske podatke objave u celini“, rekao je Marko Golob iz slovenačke Agencije za upravljanje kapitalnim investicijama.
 
U slovenačkom sindikatu trgovine smatraju da Agrokor kupuje preduzeća, a smanjivaće prava zaposlenima da bi se izvukao iz dugova i zato su za utorak najavili protest zbog prodaje.
 
Slovenski Savez slobodnih sindikata, kaže da nema ništa protiv Agrokora, ali će protestovati protiv prodaje i tražiti od vlade da država preko Fonda KAD, uđe u suvlasništvo Merkatora. Uprkos obećanjima i garancijama, naime, sindikalci smatraju da bi moglo doći do otpuštanja u Merkatoru.