Za akcije Telekoma 380 mil evra

PinterestFacebookTwitterShare

Upravni odbor i Skupština akcionara Telekoma Srbija odobrili su kupovinu 20 akcija koje su sada u vlasništvu grčkog operatora OTE po ceni od 380 miliona evra.
 
Korporativni organi su odobrili do sada utvrđene bitne elemente ugovora i cenu od 380 miliona eura za 20 odsto akcija kompanije. Time su se stekle okolnosti da menadžment Telekoma nastavi da pregovora o samom tekstu ugovora koji korporativni organi treba da posebno razmotre i odobre pre potpisivanja, navedeno je u saopštenju.
 
Pored toga, na sednici je odobreno zaključivanje ugovora o kreditu za finansiranje dela otkupa akcija, odnosno za delimično refinasiranje poslednje tranše prethodnog kredita kojim je 2007. finansirana kupovina Telekoma Srpske.
 
Podsetimo, grčkoj kompaniji OTE i Telekomu Italija 1997. godine prodato je 49 odsto akcija, za oko 1,56 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kupili paket od 29 odsto a Grci od 20 odsto akcija, dok je država upravljala sa preostalih 51 odsto. Srbija je, potom, 2003. godine otkupila italijanski paket za 195 miliona evra, a, po svemu sudeći, udeo od grčkog partnera otkupiće u narednom periodu za pomenutih 380 miliona evra. 
 

Pregovori sa grčkom kompanijom započeli su letos, posle neuspelog tendera za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbija. Na prodaju se nudio ceo grčki paket uz još 31 odsto kapitala u vlasništvu države Srbije. Tražilo se minimum 1,4 milijarde evra, a pošto jedini zainteresovani kupac, austrijski Telekom nije želeo da plati više od 950 miliona, tender je, posle više „produžetaka“ proglašen neuspelim. 

Ako je suditi prema ceni plaćenoj za grčki udeo, vrednost celokupnog kapitala srpskog Telekoma je 1,9 milijardi evra. Ali, tržište je to koje će odrediti vrednost ove kompanije. Jer, posle otkupa grčkog udela, Telekom Srbija bi iz zatvorenog trebalo da pređe u takozvano otvoreno akcionarsko društvo, što je osnovni uslov da se njegove akcije kotiraju na berzi.