Cena gasa se neće menjati do sredine 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Gasovod „Južni tok“ će biti izgrađen, a ruta kroz Srbiju biće nepromenjena. Gasovod će ući kod Zaječara, a izaći kod Bačkog Brega. Ne očekuje se promena cene gasa do polovine naredne godine iako bi dogovor s Mađarskom oko tranzita mogao da smanji troškove „Srbijagasa“ za 10 do 15 odsto, kaže za „Blic“ direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.
 
Bajatović je izjavio i da će kapacitet gasovoda kroz našu zemlju ostati isti, odnosno da će iznositi 36 milijardi kubnih metara. “Sada treba da počnemo sa eksproprijacijom i tehničkim projektima, a sve treba da bude gotovo do juna. U drugoj polovini meseca treba da se vidi kako će biti raspisani tenderi i pod kojim uslovima, tako da bismo krajem 2012. počeli s neposrednom izgradnjom,” rekao je direktor “Srbijagasa”.

Krajem decembra predviđen je još jedan pokušaj razgovora sa Mađarima u cilju uklanjanja iz ugovora onih troškova koji nisu opravdani. “Mađari nisu uradili ništa što je mimo ugovora, ali neke stavke u ugovoru nisu usklađene s direktivama EU. Ako ne bude dogovora, ići ćemo na međunarodnu arbitražu,” objasnio je Bajatović.