Banke i u krizi zaradile milijarde

PinterestFacebookTwitterShare

Dobit banaka u Srbiji pre oporezivanja na kraju trećeg kvartala 2011. iznosi 25,1 milijardu dinara i za 21,2 odsto je veća nego u istom periodu prošle godine. Od 33 banke, koliko ih ima u Srbiji, gubitke je na kraju septembra uknjižilo 10 banaka u ukupnom iznosu od 6,9 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije.
 
Najveću dobit imale su Banka Inesa (7,8 milijardi), Raiffeisen banka (4,3 milijarde), Unikredit banka (četiri milijarde), Komercijalna banka (tri milijarde) i Eurobanka EFG (2,2 milijarde).
 
Agrobanka je imala najveći gubitak (2,3 milijarde), zatim Alfa banka (1,3 milijarde), Vojvodjanska banka (1,2 milijarde), OTP banka (0,6 milijardi) i Findomestik banka (0,4 milijarde).
 
U izveštaju sektora NBS za kontrolu poslovanja banaka navedeno je da je na rast dobiti banka najviše uticao porast prihoda od kamata u iznosu od 9,1 milijarde dinara, što je 11,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, zatim prihodi od naknada i provizija koji su iznosilii 1,9 milijardi i veći su za 7,8 odsto.
 
Broj zaposlenih u bankama je smanjen od početka godine za 243, tako da je na kraju trećeg tromesečja taj sektor zapošljavao 29.644 ljudi.