(FOTO) Najsiromašnije mesto u EU nalazi se u…

PinterestFacebookTwitterShare

Zapuštene njive, prazni putevi, uništene kuće i ruinirane škole – to je slika Jakimova, na severozapadu Bugarske, zvanično najsiromašnije oblasti u Evropskoj uniji.


– Gotovo da nema parametra po kome ovaj region nije na poslednjem mestu, kako u Bugarskoj, tako i u Evropskoj uniji. Slika nije nimalo ružičasta – izjavio je Nikolaj Nankov, zamenik ministra ra regionalni razvoj.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ovo područje je imalo razvijenu industriju, ali se roba proizvodila samo za tržište Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć, koji se nalazio pod dominacijom Sovjetskog Saveza.

 
 
Ali, kada je pala gvozdena zavesa fabrike su zatvorene. Od tada su i ljudi ovde prava retkost, a odliv i starenje stanovništva bili su pogubni za male gradove, a pre svega sela.

Nekada prepune škole, impozantne crkve i ogromni kolhozi postepeno su propadali i danas su ruinirani. Trenutno je poljoprivreda glavna privredna grana u ovom kutku plodne dunavske doline, ali zbog zastarele tehnike prinosi su niski.
 
– Nekada je ovo bilo veliko selo sa 9.000 ljudi, ali sve je otišlo dođavola. Srce me boli za naše selo, srce me boli za Bugarsku, za moju unuku miljenicu koja je emigrirala u Italiju, u potrazi za poslom! Nadam se da će nam se deca jednoga dana vratiti – kaže 77-godišnji Nikola Georgijev iz Jakimova, koje je udaljeno oko 100 kilometara južno od Sofije.
 
– Kakva deca? Ovde nema dece – kaže 61-godišnji Detelin Andrejev dok stoji ispred propale škole u selu Vojnica, kod Vidina.

 
 
Slika je još turobnija na zapadu regiona, na granici sa Srbijom.

– Nemamo prodavnicu. Deca nam povremeno donose hranu i provere da li smo živi. Autobus dolazi utorkom i četvrtkom i ponekad doveze lekara – priča 70-godišnja Nadežda Peševa iz sela Čičil.


 
Sada u selu živi jedva 2.000 duša. Nezaposlenost u celom području, sa oko 4.300 stanovnika, dostigla je u septembru 54,6 odsto, što je najviša stopa u Bugarskoj.  Posla nema ni u obližnjim gradovima Montani i Vraci, niti u Vidinu, gde jedino visoki fabrički dimnjaci na davno zatvorenim fabrikama podsećaju na nekad razvijenu industriju.

 
 
Na pitanje novinara šta se dešava ako se razbole nekog drugog dana, starica kaže:
 
– Odlazimo kuda svi na kraju odlazimo: Bogu Ocu – kaže i prstom pokazuje na seosko groblje.