EPS: Stabilno snadbevanje strujom za praznike

PinterestFacebookTwitterShare

Uprkos višemesečnoj suši, proizvodnja električne energije na godišnjem nivou, zahvaljujući rekordnoj proizvodnji na kopovima i termoelektranama, bila je veoma dobra i tokom predstojećih praznika očekuje se stabilno snabdevanje električnom energijom, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

Svi proizvodni i distributivni kapaciteti EPS- a spremni su za najveće opterećenje sistema, koje se očekuje na sutrašnji praznik Svetog Nikolu i tokom narednih hladnih dana.

– Manjak električne energije iz hidroelektrana usled suše, osim boljim radom termosektora, nadoknađen je i blagovremenim uvozom struje- rekao je pomoćnik generalnog direktora EPS za tehnički sistem Zoran Manasijević.

– Ne očekujemo probleme u radu elektroenergetskog sistema, jer su kopovi i termoelektrane tokom prethodnih dana već ostvarili godišnji plan proizvodnje- potvrdio je Manasijević

Rudarski basen „Kolubara“ je u noći između 15. i 16. decembra ispunio godišnji plan proizvodnje i tokom ove godine je iskopano je oko 29,5 miliona tona uglja.

Godišnji plan proizvodnje od 19,079 milijardi kilovat-sati električne energije, Privredno društvo „Termoelektrane Nikola Tesla“ ostvarilo je 14. decembra, dok je Privredno društvo „Termoelektrana i kopovi Kostolac“ godišnji plan od 5,2 milijarde kilovat-sati ostvarilo još 11. novembra, navedeno je u saopštenju.