Energana u Pirotu izgrađena srpsko-nemačkim ulaganjem

PinterestFacebookTwitterShare

U Pirotu je danas, u sklopu modernizacije sistema daljinskog grejanja, puštena u rad nova energana na mazut i gas koja je koštala 3,5 miliona evra.


Energana „Senjak“ snage 30 megavata izgrađena je sredstvima nemačke razvojne banke KfW, Vlade Srbije, Opštine Pirot i Javnog preduzeća „Gradska toplana“ .

Energanu su pustili u rad ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić, direktor Kancelarije KfW u Beogradu Jirgen Velšof, predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić i direktor JP „Gradska toplana“ Radovan Nikolić.
 
Dačić je izrazio zahvalnost nemačkoj razvojnoj banci i Vladi Nemačke i ukazao na značaj što će se nastaviti i četvrta faza rehablitacije daljinskog sistema grejanja u Srbiji, u još 18 toplana.
 
„Želim da ovaj projekat koji radimo sa Nemačkom bude i neki most saradnje i možda politički boljeg razumevanja“, rekao je Dačić.
 
Direktor Kancelarije KfW u Beogradu Jirgen Velšof je rekao da je današnji dan važan ne samo za Pirot, nego i za ceo program rehabiltacije daljinskog sistema grejanje u Srbiji jer će modernizacijom biti za 30 posto smanjeni i gubici i potrošnja goriva.
 
Preme rečima direktora „Toplane“ Radovana Nikolića, pored Energane „Senjak“ izgrađen je magistralni toplovod dužine 1.850 metara, 10 novih podstanica, skladište mazuta i nova trafostanicom, a stara kotlarnica „Češalj“ u centru grada je ugašena.
 
Prema rečima predsednika opštine Pirot Vladana Vasića, gašenje kotlarnice „Češalj“ je doprinos zaštiti životne sredine.
 
Narednih godina će se gasiti i ostale kotlarnice u gradu, te će se ceo Pirot grejati iz nove energane „Senjak“, kazao je Vasić.