Preminuo lider Severne Koreje

PinterestFacebookTwitterShare

Lider Severne Koreje Kim Džong-Il preminuo je u 70. godini u Pjongjangu, saopštila je rano jutros televizija te azijske države, a prenosi B92.
 
„Dragi vođa“, kako su ga zvanično oslovljavali u Koreji, proveo je 14 godina na vlasti, koju je nasledio od oca Kim Il-Sunga.
 
Uzrok smrti je, po rečima Korejske televizije, srčani udar izazvan fizičkim i psihičkim premorom. Poznato je da je Kim Džong-Il pre tri godine preživeo moždani udar. Naslediće ga treći sin, Kim Džong-Un, koji je kao naslednik predstavljen još septembra 2010. godine.
 
Zvanična verzija, koju je objavila televizija Severne Koreje, je da je Kim Džong-Il preminuo „u subotu ujutro od fizičkog i mentalnog premora izazvanog preteranim radom“. Kao uzrok navodi se srčani udar, koji je doživeo dok je vozom putova u okviru svojih redovnih aktivnosti.
 
Sahrana u Pjongjangu zakazana je za 28. decembar, a sledećeg dana biće Dan žalosti na celoj teritoriji Severne Koreje.
 
Vojska je na vest o smrti vrhovnog komandanta stavljena u stanje pripravnosti, što je iz predostrožnosti istovremeno sprovedeno i u vojsci Južne Koreje. Japanska vlada je takođe zakazala vanredni sastanak, da bi pripremila reakciju na vest.
 
Uprkos velikim promenama u ostatku sveta tokom poslednjih decenija, Severna Koreja ostala je najčvršći bastion komunizma na planeti, u konstantnom sukobu varirajućeg intenziteta sa zapadnim silama.
 
Kim Džong-Il je nastavio politiku svog oca i zadržao zemlju u potpunoj izolaciji, pa su podaci iz te zemlje retko dolazili do medija u ostatku sveta. Tako i u ovom kritičnom trenutku sve informacije dostupne su samo zahvaljujući nacionalnoj televiziji Severne Koreje – KCTV.
 
Kim Džong-Il je pune dve decenije pripreman za dolazak na vlast, ali je uprkos tome kada je Kim Il-Sung preminuo 1994. njegov dolazak na vlast dočekan sa neizvesnošću, a tranzicija je trajala pune tri godine.
 
Ipak, sin „Velikog vođe“ nastavio je politiku „džuče“ – oslanjanja na sopstvene vrednosti. Iako rata na Korejskom poluostrvu nema još od 1953, nikada se primirje potpisano u Panmundžomu nije pretvorilo u trajni mir, pa obe Koreje danas predstavljaju pravo bure baruta (procena je da je na Poluostrvuukupno stacionirano preko 1,7 miliona vojnika). Južni deo ostrva računa na američku zaštitu, dok se severni pouzda u svojih više od milion vojnika, petu najbrojniju vojsku na planeti.
 

 
Naslednik
 
O novom severnokorejskom lideru Kim Džong-Unu, koji je poslednjih godina unapređen kao političar i vojnik, malo se zna, osim da je školovan u Švajcarskoj.
 
BBC navodi da je Kim Džong Un sin „omiljene“ supruge , prema izveštajima pokojne, Ko Jong-hui.
 
Državni mediji pozvali su stanovništvo da ga prizna za novog lidera. „Svi članovi partije, vojske i javnosti moraju da poštuju vlast druga Kim Džong-Una“, navodi agencija KCNA.