Fannie Mac i Freddie Mac na sudu

PinterestFacebookTwitterShare

Američka komisija za sigurnost i razmenu tužila je bivše čelnike Fannie Mae i Freddie Maca, Danijela Mada i Ričarda Sajrona, zbog skrivanja istine o visini drugorazrednih hipotekarnih kredita kompanijama za više stotina milijardi dolara.
 
Fannie Mae je finansijska agencija koju subvencioniše američka vlada novcem poreznih obveznika, a koja je odgovorna za izdavanje više od pedeset posto hipotekarnih osiguranja. Freddie Mac, hipotekarna agencija sa sedištem u Virdžiniji, pristala je preuzeti odgovornost za svoje postupke navodi Bussinessweek.
 
U optužnici se navodi da su Sajron, Madi i ostali izvršitelji svesni opasnosti izlaganja drugorazrednim hipotekarnim zajmovima bez garancije. U razdoblju od 2007. do 2008. prema izjavama izvršnih direktora, izloženost agencije Freddie Mac drugorazrednim hipotekarnim zajmovima kretala se od 2 do 6 milijardi, međutim stvarna izloženost bila je 244 milijarde, dok je stvarna izloženost Fannie Mae u periodu od 2006. do 2008. iznosila 10 puta više od 4,8 milijardi dolara što je bila službena brojka.
 
Obe ove agencije ujedno su i primarni poverenici studentskih kredita. Dug  studentskih kredita već je nekoliko godina veći od ukupnog duga debitnih i kreditnih kartica. Zbog ekstremno visokih troškova visokog obrazovanja u Americi 80 posto studenata s fakulteta izlazi s dugom kojeg se ne uspevaju rešiti do kraja života zbog čega se u SAD-u o studentskom dugu govori kao o dužničkom ropstvu.