Zagreb: Direktorka špijunirala Facebook profile učenica

PinterestFacebookTwitterShare

U medijima se u poslednjih par godina dosta govori o tome kako zaštititi decu na internetu, a posebno na Facebook-u koji je njihovo omiljeno sastajalište. Ali o pored upozorenja o tome kako prepoznati pedofile, trgovce ljudima, manijake, niko nije dao uputstvo kako se zaštititi od sopstvenog direktora škole.
 
To iskustvo imale su učenice jedne zagrebačke osnovne škole, a povod je bio paljenje vešalice u svlačionici na času fizičkog od strane jedne učenice osmog razreda, piše Jutarnji list.
 
Roditelji desetak učenica jedne zagrebačke osnovne škole ostali su zgroženi postupkom direktorke koja je tajno ulazila na Facebook profile njihove dece kako bi našla krivca. Sprovedena je istraga, ali niko od dece koja su svedočila o tom događaju nije htela otkriti počinitelja. U školu su potom pozvani njihovi roditelji.
 
„Očekivala sam da ćemo na tom sastanku razgovarati o tome kako ćemo pokriti nastali trošak. Ali, usledio je hladan tuš. Direktorka nam se pohvalila kako je preko Facebook profila jedne učenice ulazila na profile naše dece i da je ostala zgrožena onime što je tamo videla,“ ispričala je majka jedne od učenica upletenih u događaj. Dodala je kako se direktorka roditeljima nije libila otkriti ni identitet maloletnog deteta čiji je profil zlouoptrebila, a najviše su je, kaže, iznenadili epiteti kojima je častila njihovu decu.
 
„Moja kći na svom profilu ima fotografiju s letovanja u društvu nekoliko prijatelja. Fotografija je snimljena u kafiću, a ispred njih na stolu nalazila se jedna boca piva. Na osnovu te fotografije direktorka je zaključila kako je moje dete problematično i potencijalni alkoholičar – ispričala je zgrožena majka i sama prosvetna radnica.
 
U školi se na kraju otkrilo ko je zapalio vešalicu. Devojčica koja je to učinila sama je priznala što je učinila, a kažnjena je opomenom.

Ali zato su druge devojčice još u šoku, a njihovi roditelji pitaju se je li direktorka imala pravo ulaziti u privatne profile njihove dece. Najgore je u celoj priči prošla učenica koja je dirketorki dala šifru za svoj profil. Nju sada druga deca ignorišu i zaobilaze pa je dete na kraju moralo zatražiti i psihološku pomoć.