U Srbiji zabeležen rast tržišta cementa

PinterestFacebookTwitterShare

Prema rečima Gustava Navara, generalnog direktora kompanije Holcim (Srbija), ove godine u Srbiji je uprkos krizi zabeležen rast tržišta cementa od 2,5 odsto, po čemu je naša zemlja jedina u regionu gde je zabeležen porast broja građevinskih objekata.

„Doprinos tom rastu dali su veliki infrastrukturni projekti – most na Adi, socijalni stanovi, rekonstrukcija i izgradnja novih pogona Fiat Srbija u Kragujevcu i njegovih dobavljača, industrijska zona u Nišu i Koridor 10“, naveo je generalni direktor Navaro.

Navaro je ukazao da je u Srbiji broj izdatih građevinskih dozvola u septembru 2011. bio za oko 10 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine. „U Srbiji je trenutno otvoreno nekoliko stotina gradilišta, među kojima prednjači Vojvodina“, naglasio je prvi čovek Holcim Srbija.

Navaro je ocenio da je, posle dve godine pada tržišta cementa u Srbiji od ukupno oko 30 odsto, 2011. prva godina u kojoj tržište beleži rast koji je značajnim delom bio pokriven cementom iz uvoza. Navaro je ukazao da se u uvozu cementa u Srbiju javljao veliki problem u toku 2011, zbog kupovine tog građevinskog materijala lošeg kvaliteta sa Kosova i Metohije i iz Albanije.

Po Navaru, kada se tome dodaju opšta nelikvidnost privrede i značajan nedostatak mogućnosti za finansiranje investicija, početak oporavka može da se očekuje najranije u 2013.


Najave novog talasa ekonomske krize, po Navaru, nagoveštavaju da će biti nastavljen trend niskog nivoa stranih investicija i zbog toga je neophodno da se država postavi na tržištu kao jedan od većih investitora sa dugoročnim projektima. Ti projekti bi, naglasio je generalni direktor Holcim Srbija, obezbedili neophodnu stabilnost ukupnom tržištu građevinskih materijala, što je osnova za kasniji rast.

„Čitav državni program pomoći građevinarstvu obuhvata oko 240 projektata, što nije zanemarljiv broj. Ipak, ono što i dalje nedostaje jesu veliki infrastrukturni projekti, koji će pokrernuti i druge građevinske poduhvate u privatnom sektoru i dovesti do opštog rasta u oblasti industrijskog građevinarstva“, kazao je on.