Najveći solarni park na svetu gradiće se u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Luksemburška kompanija „Securum equity partners“ odlučila je da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi, i da sredinom 2013. na jugu zemlje počne izgradnju najvećeg solarnog parka na svetu, u vrednost od blizu tri milijarde dolara.
 
Planirano je da paneli ukupne instalisane snage 1.000 megavata (MW) budu postavljeni na oko 3.000 hektara, tako da će buduća solarna elektrana biti dvostruko veća od sadašnjeg svetskog lidera – kalifornijskog solarnog parka snage 500 MW.
 
„Sigurno je i da ovakav tip projekta postavlja Republiku Srbiju na prva mesta svetske energetske mape. Nadalje, veličina investicije može privući niz drugih stranih ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, i ne samo u taj sektor“, smatra Matejak predstavnik ove luksemburške kompanije.
 
Osim izuzetno povoljnog geografskog položaja, koji je od velikog značaja budući da cilj kompanije „Securum equity partners“ prvenstveno izvoz električne energije, važno je napomenuti i da je u Srbiji intenzitet sunčeve radijacije među najvećima u Evropi, istakao je Matejak.
 
„U poređenju sa Nemačkom, zemljom koja je najnaprednija u ovom sektoru na svetskom nivou, potencijal je veći skoro za 40 odsto“, rekao je Matejak.
 
„U ovoj početnoj fazi razrade projekta imali smo preliminarne susrete sa čelnicima ‘Elektromreža Srbije’ (EMS), kojima smo izložili naše ideje. Vodeći se Planom razvoja prenosnog sistema, priključenje, koje će nastupiti u više faza, neće predstavljati problem. I same lokacije biće izabrane u odnosu na prisustvo prenosnih mreža EMS-a kao i njihove kapacitete“, objasnio je predstavnik „Securum equity partnersa“.

U obzir neće biti uzeto zemljište namenjeno poljoprivredi, a istraživanja potencijalnih lokacija su u toku. Prema planovima kompanije „Securum equity partners“, realizacija ovog projekta trebalo bi da počne već od januara sledeće godine.
 
Procenjeno je da će dobijanje svih potrebnih dozvola biti završeno do sredine 2013, kada bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka i njegovo priključenje na distributivni sistem, koje bi se fazno odvijalo do 2015. godine.