Pad prometa trgovine žitaricama

PinterestFacebookTwitterShare

Neočekivano niska cena kukuruza, kao i nerealno visoka cena pšenice, demotivisali su ponudu u prvom, odnosno tražnju u drugom slučaju da se aktivnije uključe u trgovanje. Posledica toga, po rečima Žarka Galetina direktora novosadske Produktne berze jeste pad prometa u trgovanju na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu, koji je protekle nedelje iznosio 1.246 tona robe ili za 49,82 odsto manje nego prethodne nedelje.

S obzirom da se u proteklom nedeljnom periodu trgovalo pretežno kukuruzom, koji je u ovom trenutku i najjeftinija roba u sektoru primarnog agrara, pad finansijske vrednosti prometa je srazmerno veći od pada količinskog prometa i u odnosu na prethodnu nedelju taj pad je iznosio 63,61 odsto.

U strukturi ukupnog prometa, kukuruz je protekle nedelje učestvovao sa preko 80 procenata. Cena je niska i pozicionirala se u uskom rasponu između 15 i 15,30 dinara za kilogram, bez PDV. Prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 16,39 din/kg (15,18 bez PDV).

Pod pritiskom velikih globalnih zaliha, cena pšenice na gotovo svim svetskim berzama je u konstantnom padu.

Naše tržište, se po rečima Žarka Galetina u proteklih mesec dana ponaša sasvim suprotno od napred opisane situacije na međunarodnim tržištima.

Od završetka žetve i čitavih 100 dana izražene cenovne stagnacije cena pšenice je počela da raste. Mnogo manji izvozni potencijal pšenice od kukuruza, uz podatak da su naše izvozne destinacije ove robe zemlje iz CEFTA područja, dakle najbližeg okruženja, otvorile su prostor izvoznoj kalkulaciji da naša pšenica bude nešto skuplja nego kod ostalih zemalja izvoznica, čija cena mora da podnese mnogo veće transportne troškove.

Međutim, cena koja je protekle nedelje dostigla nivo od 20,52 din/kg (19,00 bez PDV), bukvalno je odbila tražnju, pa je i promet bio simboličan.

Realno je zbog toga očekivati da će naredni period doneti u najmanju ruku stagnaciju cene, ako ne i njen pad naglašava Galetin.