Banke u Srbiji zamenjuju blokirane kartice

PinterestFacebookTwitterShare

Banke u Srbiji počele su da zamenjuju platne kartice koje su preventivno blokirale zbog sprečavanja mogućih zloupotreba, jer je jedan broj kartica ugrožen usled mogućeg neovlašćenog pristupa bazama podataka kod servis provajdera za centralnu i istočnu Evropu.


Kartice je prošle sedmice blokiralo nekoliko najvećih banaka u zemlji, među kojima su Rajfajzen, Unikredit, Komercijalna i Hipo Alpe Adrija.

Jedna od prvih banaka u kojoj će klijentima prve kartice biti uručene danas je Rajfajzen banka, u kojoj ističu da zamenu svih blokiranih kartica ocekuju u narednih nekoliko dana.

Kako navode u toj, trećoj po veličini banci u Srbiji, klijenti neće snositi nikakve troškove za izdavanje novih kartica i biće licno informisani o vremenu preuzimanja u ekspoziturama banke.

Rajfajzen banka Srbija je navela da je problem sa karicama regionalnog karaktera i da se ne radi o hakerskom upadu u bankarski sistem, većo sumnji da je jedan broj platnih kartica ugrožen usled mogućeg neovlašćenog pristupa bazama podataka kod servis provajdera za centralnu i istočnu Evropu.

Slične blokade urađene su i u zemaljama u okruženju – u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj.